Workshop CONSTELATII FAMILIALE

Workshop CONSTELATII FAMILIALE

Inscrieri si alte detalii la tel: 0733.413.089

Facilitator: Psiholog FLORENTINA BOCAI

Oare ce sunt si ce nu sunt Constelatiile Familiale ?

Constelaţiile Familiale se desfasoara in cadrul unui grup terapeutic reunit cu intentia de vindecare a sistemului familial prin refacerea unor legaturi intrerupte de-a lungul mai multor generatii.

Bert Hellinger a descoperit ca metoda constelatiilor devine eficienta cand toate cele

trei legi ale iubirii se respecta,  acestea fiind universal valabile pentru orice familie din intreaga lume :

1. Legea apartenentei – orice om conceput si nascut intr-o familie are dreptul natural sa-i apartina.

2. Legea ordinii – fiecare are dreptul sa detina locul care ii corespunde, in ordinea in care a venit in familie (de ex: bunicii sunt inaintea parintilor si inaintea nepotilor; fratilor li se respecta rangul nasterii – cel mare, cel mijlociu, cel mic).

3. Legea echilibrului dintre a da/a primi- fiecare membru are dreptul de a primi si de a da in mod egal atentie, iubire, valoare, etc. Intre generatii – parintii daruiesc, iar copiii primesc. La randul lor, copiii daruiesc generatiei urmatoare.

Cum se lucreaza in grup metoda constelatiei familiale?

“A face o constelatie”, in cadrul grupului de participanti, se refera la a configura o imagine in spatiu a problemei, invitand in diferite roluri (spre exemplu, in rol de “tata”, “mama”, “bunici”, s.a) diversi participanti din grup. In functie de cum sunt pozitionati acestia si de miscarea lor ulterioara, se contureaza o imagine cu sens pentru cei implicati, iar aceasta imagine poarta numele de “constelatie”.

Cum incepe o constelatie ?

Clientul isi numeste situatia problema pe care nu a reusit sa o rezolve in cadrul terapiei individuale si, ajutat de facilitator, invita reprezentanti alesi din grup  care sa paseasca in campul terapeutic , in  constelatie dandu-le un rol.

Reprezentantii sunt invitati sa dea curs miscarilor si senzatiilor corporale si sa exprime ceea ce simt. Prin miscarile fiecarui reprezentant din constelatie, facilitatorul  va observa dinamica situatiei in care se afla si va intelege ce solutii sunt pentru solutionarea problemei clientului.

Exista anumite fraze vindecatoare ce sunt rostite in constelatii ce aduc cu sine constientizarea viitoarei vindecari sistemice si solutionari terapeutice!

Fiecare membru isi va relua locul de neinlocuit -de la nastere – in propriul sau sistem familial si ,,va da inapoi,, comportamente distructive sau suferinte preluate si purtate ani de zile in spate ca fiind poveri emotionale.

Cine poate participa in grupul de terapie?

Orice adult care se confrunta cu una din problemele expuse mai jos si doreste sa obtina o clarificare, constientizare sau vindecare  in ceea ce priveste calitatea vietii sale, in sensul dezvoltarii personale.

 

Se spune ca o constelatie familiala este precum o constelatie stelara. Dacă un membru a fost exclus din cadrul familiei, atunci cineva dintr-o generaţie viitoare îi va repeta intr-un fel sau altul destinul, împărtăşind un scenariu de viaţă asemănător si astfel constelatia/familia va pierde din putere.

Această regulă se aplică tuturor membrilor familiei : celor care au adus prejudicii sistemului familial sau care au fost respinşi din motive de abuz sau comportament imoral, fostilor parteneri, copiilor care au murit la naştere sau la varste mici, mamelor care au murit la nastere, membrii familiei care au murit tineri, copiilor avortati sau dati spre adoptie, membrilor familiei care si-au petrecut viata zeci de ani in strainatate, inchisoare sau intr-o institutie de boli mintale.

Se spune ca atunci cand o persoana se vindeca, 7 generatii in spate si 7 generatii viitoare beneficiaza de procesul vindecarii.

 

Numai atunci când recunoaştem şi onorăm un sistem familial, lanţul destinelor traumatice  poate fi intrerupt.

Va astept cu drag,

Facilitator Psiholog Florentina Bocai

 

——————————————————————————————-

Viata ta e calatoria ta!

Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie! Haideti sa indraznim sa aruncam o privire mai atenta la ceea ce traim si sa …

Psihoterapia e calea catre tine insuti !

Ce este psihoterapia ? Cand in viata personala apare disconfortul, traim de cele mei multe ori, stari de confuzie si blocaj …

Fii observatorul gandurilor tale !

CUM  NE OBSERVAM GANDIREA ? Cel mai important lucru pe care il putem  face cand suntem intr-o situatie de discomfort, …