Workshop CONSTELATII FAMILIALE

Workshop CONSTELATII FAMILIALE  –  

Vindeca relatia cu tine insati si Familia din care faci parte  

Bucuresti,  4 septembrie 2021

ora 10.00 -18.00

O zi pentru Vindecare si Ordine interioara pentru a Recastiga Increderea si Bucuria de  trai  !

Inscrie-te pe lista de asteptare

MetodaConstelatiile Familiale reprezinta o metoda terapeutica folosita cu intentia  de a aduce echilibru si  vindecare in sistemului familial. 

Se desfasoara in cadrul unui cerc terapeutic reunit cu scopul de aduce  ordine, armonie si claritate in viata fiecaruia, prin eliminarea complicatiilor sau dezorientarilor din destinul familial sau transgenerational.constelatii familiale

Sunt restituite poveri si suferinte emotionale, sunt eliberate juraminte si credinte preluate din povesti dramatice ale familiei si se stabilesc astfel granite relationale sanatoase bazate pe apartenenta, respect si egalitate.

Metoda a fost conceputa de psihoterapeutul german Bert Hellinger – fost preot misionar in comunitatile tribului Zulu in Africa de Sud – care a descoperit ca metoda constelatiilor aduce vindecare sufletului familial cand sunt respectate cele 3 „Legi ale iubirii”:

Legea apartenentei– orice om conceput si nascut are dreptul natural sa apartina familiei.

Legea ordinii– fiecare om are dreptul la locul lui in familie, respectandu-se rangul conceperii si nasterii.

Legea echilibrului dintre a da si a primi – fiecare membru are dreptul de a primi si de a da in mod egal atentie, iubire, valoare etc. Intre generatii – parintii daruiesc, iar copiii primesc. La randul lor, copiii daruiesc generatiei urmatoare                                                                              

 

Se poate lucra o constelatie familiala cand avem  o tema legata de:

divort, despartire, abuz emotional, violenta, secrete sau juraminte de familie, neimplinire conjugala,  imposibilitatea de a concepe un copil, moartea timpurie a parintilor sau bunicilor, pierderea subită a partenerului de viata, membri abuzati, exclusi sau dezmosteniti din familie, prejudicii aduse prin santaj sau comportament imoral, copii care au murit la nastere, avortati sau dati spre adoptie; alcoolism, relatii distante sau intrerupte cu copiii, faliment, tentativa de suicid, stres post-traumatic dupa doliu, boala, crima, razboi, experiente dramatice traite in strainatate, inchisoare sau intr-o institutie de boli mintale etc

 

Cum se lucreaza in grup metoda constelatiei familiale?

Constelaţiile Familiale se desfasoara in cadrul unui grup terapeutic reunit cu intentia de vindecare a sistemului familial prin refacerea unor legaturi intrerupte de-a lungul mai multor generatii. Se spune ca o constelatie familiala este precum o constelatie stelara. Atunci cand un membru este exclus din sistemul familial, din generaţia urmatoare un alt membru ii va repeta o parte din destin, avand un scenariu de viata identic.

Cand apare o vindecare in urma unei constelatii personale, se spune ca 7 generatii anterioare si 7 generatii viitoare beneficiaza de acest proces.

Poti obtine vindecarea participand ca Reprezentant intr-o constelatia cuiva sau lucrandu-ti o tema( situatie problema) ca Participant in Constelatia personala.

Ca Participant: Clientul isi expune tema de lucru si isi va alege reprezentanti din cerc, oferindu-le diferite roluri (spre expl.  rol de „tata”, „mama”, „bunica”). In functie de cum sunt pozitionati si de miscarile sufletului  se obtine un tablou al problemei si se contureaza astfel o imagine evidenta in spatiu ce poarta numele de „constelatie”.

 

Pe parcursul unui atelier de o zi se lucreaza   5 Constelatii .

 

Persoanele care vin in grup, dar care nu isi lucreaza constelatia  se numesc Reprezentanti si vor avea un rol important in cercul de sustinere de pe margine, participand subtil la un proces frumos de vindecare personala. Se pot regasi in anumite secvente dintr-o constelatie prin trairi intense, secvente din viata personala identice  si constientizari referitoare propriul sistem familial.

Miscarile reprezentantilor in constelatie fac parte din campul generat de inconstientul individual si familial al clientului, numit si „camp morfogenetic” (Ruppert Sheldrake).

In constelatie lucram cu campul morfogenetic sau denumirea data pentru forma oricarui sistem viu din natura. In interiorul oricarui camp morfogenetic orice lipsa din sistem are tendinta de a se reface in mod identic. Astfel ca daca lipseste o parte dintr-un organism, la nivel fizic apare acea lipsa, dar la nivel energetic imaginea arata ca fiind intreg.

Constelatiile familiale nu reprezinta un curs de predare sau prezentare, nu se fac initieri energetice sau transfer de bioenergie.

 

Cum se lucreaza in grup metoda constelatiei familiale?

“A face o constelatie”, in cadrul grupului de participanti, se refera la a configura o imagine in spatiu a problemei, invitand in diferite roluri (spre exemplu, in rol de “tata”, “mama”, “bunici”, s.a) diversi participanti din grup. In functie de cum sunt pozitionati acestia si de miscarea lor ulterioara, se contureaza o imagine cu sens pentru cei implicati, iar aceasta imagine poarta numele de “constelatie”.

Cum incepe o constelatie ?

Clientul isi numeste situatia problema pe care nu a reusit sa o rezolve in cadrul terapiei individuale si, ajutat de facilitator, invita reprezentanti alesi din grup  care sa paseasca in campul terapeutic , in  constelatie dandu-le un rol.

Reprezentantii sunt invitati sa dea curs miscarilor si senzatiilor corporale si sa exprime ceea ce simt. Prin miscarile fiecarui reprezentant din constelatie, facilitatorul  va observa dinamica situatiei in care se afla si va intelege ce solutii sunt pentru solutionarea problemei clientului.

Exista anumite fraze vindecatoare ce sunt rostite in constelatii ce aduc cu sine constientizarea viitoarei vindecari sistemice si solutionari terapeutice!

Fiecare membru isi va relua locul de neinlocuit -de la nastere – in propriul sau sistem familial si ,,va da inapoi,, comportamente distructive sau suferinte preluate si purtate ani de zile in spate ca fiind poveri emotionale.

Cine poate participa in grupul de terapie?

Orice adult care se confrunta cu una din problemele expuse mai jos si doreste sa obtina o clarificare, constientizare sau vindecare  in ceea ce priveste calitatea vietii sale, in sensul dezvoltarii personale.

Care sunt beneficiile participarii la grup?

Se desfasoara si care sunt miscarile fine ale sufletului intr-o constelatie. 

1. Legea apartenentei  ofera echilibru prin introducerea copiilor conceputi dar nenascuti in familie.

2. Legea ordinii  ofera dreptul sa detina locul care ii corespunde, in ordinea in care a venit in familie (de ex: bunicii sunt inaintea parintilor si inaintea nepotilor; fratilor li se respecta rang ul nasterii – cel mare, cel mijlociu, cel mic).

3. Legea echilibrului dintre a da/a primi- fiecare membru are dreptul de a primi si de a da in mod egal atentie, iubire, valoare, etc. Intre generatii – parintii daruiesc, iar copiii primesc. La randul lor, copiii daruiesc generatiei urmatoare.

 

Grupul ofera confidentialitate, compasiune si respect pentru destinul nostru si al stramosilor, iar suportul emotional oferit permite fiecarui participant iesirea din  drama personala.

Se spune ca o constelatie familiala este precum o constelatie stelara. Dacă un membru a fost exclus din cadrul familiei, atunci cineva dintr-o generaţie viitoare îi va repeta intr-un fel sau altul destinul, împărtăşind un scenariu de viaţă asemănător si astfel constelatia/familia va pierde din putere.

Această regulă se aplică tuturor membrilor familiei : celor care au adus prejudicii sistemului familial sau care au fost respinşi din motive de abuz sau comportament imoral, fostilor parteneri, copiilor care au murit la naştere sau la varste mici, mamelor care au murit la nastere, membrii familiei care au murit tineri, copiilor avortati sau dati spre adoptie, membrilor familiei care si-au petrecut viata zeci de ani in strainatate, inchisoare sau intr-o institutie de boli mintale.

Se spune ca atunci cand o persoana se vindeca, 7 generatii in spate si 7 generatii viitoare beneficiaza de procesul vindecarii.

Numai atunci când recunoaştem şi onorăm un sistem familial, lanţul destinelor traumatice  poate fi intrerupt.

Te invit sa afli aceste aspecte  in  workshop de autocunoastere personala prin metoda Constelatiilor Familiale.

 

FLORENTINA BOCAI este psihoterapeut cognitiv –comportamental, transpersonal si specialist in lucrul cu trauma de pierdere. Din 2014  sustine workshopuri Constelatii Familiale si Constelatia Intentiei ajutand oamenii sa-si regaseasca increderea si bucuria de a trai in prezent!

Misiunea ei in lucrul cu oamenii este munca psiho-spirituala si viziunea ca oamenii isi pot vindeca traumele personale  accesandu-si propriile resurse emotionale  pentru a fi in  armonie cu propriul sine si familia din care fac parte.

Te astept cu inima deschisa!

Psihoterapeut FLORENTINA BOCA

Inscrie-te pe lista de asteptare