Psihoterapie cuplu

DESPRE   PSIHOTERAPIA DE CUPLU  SI  FAMILIE

Psihoterapia de cuplu se adreseaza ambilor parteneri fiind vizata perspectiva lor asupra relatiei,  dar si obiectivele pe care si le propun in terapie.psihoterapie

Psihoterapia de familie se adreseaza membrilor care locuiesc si gospodaresc impreuna  si care se confrunta cu dificultati in cadrul familial.

Relatia de cuplu  inseamna incredere, comunicare neagresiva intre cele doua persoane, fiecare fiind responsabil de capatul  lui de relatie.

O relatie de cuplu are  3  paliere de functionare: increderea, asumarea responsabilitatilor si sexualitatea. Daca unul dintre cele trei paliere nu functioneza, atunci relatia de cuplu este afectata.

Desigur, uneori  schimbarile din viata unui  cuplu  pot fi cauze posibile de conflict: stresul profesional, somajul unuia dintre parteneri, neimpartirea responsabilitatilor casnice, aparitia unui copil, gestionarea deficitara a banilor sau  mutarea in alt oras   pot crea conflicte repetate ce pot afecta o relatie de cuplu.

Relatia de cuplu poate deveni  toxica  daca e  determinata de neincredere, santaj emotional, convingeri negative, presupuneri nerealiste, resentimente ascunse, gandire catastrofica, violenta verbala sau fizica  si  poate aduce confuzie, blocaj  si conflict interior.

Daca aveti sentimentul ca pierdeti controlul in relatia de cuplu,  ca evenimente neplacute din trecut se repeta, ca nu mai gasiti putere sa rezolvati singuri dificultatile aparute cu care va confruntati, apelati la un psiholog cu specializare si experienta  in terapia de cuplu.

A merge la un psihoterapeut  nu inseamna a fi un semn de nebunie,  incapacitate, slabiciune sau nestiinta  ci reprezintă o nevoie interioara de a va  rezolva problemele, de a va  intelege framantarile si nelinistile vorbind  fara prejudecati si inhibitii despre propriile frici, nemultumiri, frustrari, fantezii, traume,  esecuri, nevoi personale,  dorinte neimplinite din interiorul cuplului

Sufletul nu are nevoie de medicamente ci doar de intelegere si iubire!

Ce se intampla in terapie ? In terapie, psihologul va  identifica si analiza problema din interiorul cuplului respectand  emotiile si trairile fiecarui partener, aducand  la suprafata pe palierul de lucru, solutii realiste pentru un bun demers terapeutic

Psihologul nu judeca, nu critica, nu da sfaturi, nu prescrie medicamentepersoanelor aflate in terapie  ci ofera solutii si instrumente terapeutice adecvate fiecarui caz in parte.

Psihologul nu simpatizeaza – nu va fi de partea unuia sau altuia – ci va  empatiza, adica va avea o atitudine  neutra, terapia focalizandu-se pe aspectele pozitive care pot imbunatati relatia de cuplu

Psihoterapia de cuplu se incheie atunci cand obiectivul ales  de catre parteneri,  in prima sedinta de  terapie, a fost atins !

BENEFICIILE  PSIHOTERAPIEI DE CUPLU  :

– identificarea, exprimarea si gestionarea propriilor  emotii – furie, frica, frustrare, etc
– invatarea unui stil de comunicare neagresiv  cu partenerul
– realtii armonioase cu familia de baza sau extinsa
– intelegerea propriilor nevoi, respectand punctul de vedere al altora
– asumarea responsabilitatilor
– recastigarea increderii in partener sau membrii familiei
– gestionarea propriilor spatii intime
– reevaluarea  sentimentelor  avand o viziune mai clara asupra  relatiei de cuplu sau familiei
– multumire de sine, acceptare, iertare, iubire in cuplu si familie

Viata de cuplu este un proces de crestere si evolutie personala, cu experiente si  transformari diferite  pentru fiecare partener.
Sa lasam aparentele deoparte, sa ne dam jos mastile si sa acceptam realitatea pe care o traim  in cuplu.

Viata ne ofera lectii pentru a evolua impreuna, pentru a invata detasarea, acceptarea, iubirea fara conditii  si  iertarea in cuplu.

,, Nu sunt responsabil de ce mi se intampla,
insa sunt responsabil  ce fac cu ce mi se intampla ,, Jacques Salome

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Implicarea, seriozitatea si perseverenta sunt definitorii pentru un succes psihoterapeutic.

Programează-te

Psihoterapeut Florentina Bocai - citește mai multe despre cine sunt eu