Constelatii familiale

CE SUNT CONSTELATIILE FAMILIALE ?

Primul pas in Cercul Constelatiilor Familiale

iti poate aduce claritate, liniste si armonie in suflet si minte!

Constelatiile Familiale reprezinta o metoda terapeutica fenomenologica folosita cu intentia clara de vindecare a familiei. Se desfasoara in cadrul unui cerc terapeutic reunit cu scopul de aduce ordine, armonie si claritate in viata fiecaruia, prin eliminarea complicatiilor sau dezorientarilor din destinul familial sau transgenerational. constelatii familiale

Sunt restituite poveri si suferinte emotionale, sunt eliberate juraminte si credinte preluate din povesti dramatice ale familiei si se stabilesc astfel granite relationale sanatoase bazate pe apartenenta, respect si egalitate.

Metoda a fost conceputa de psihoterapeutul german Bert Hellinger – fost preot misionar in comunitatile tribului Zulu in Africa de Sud – care a descoperit ca metoda constelatiilor aduce vindecare sufletului familial cand sunt respectate cele 3 „Legi ale iubirii”:

  1. Legea apartenentei– orice om conceput si nascut are dreptul natural sa apartina familiei.
  1. Legea ordinii– fiecare om are dreptul la locul lui in familie, respectandu-se rangul conceperii si nasterii.
  1. Legea echilibrului dintre a da si a primi – fiecare membru are dreptul de a primi si de a da in mod egal atentie, iubire, valoare etc. Intre generatii – parintii daruiesc, iar copiii primesc. La randul lor, copiii daruiesc generatiei urmatoare

Persoana care isi lucreaza o constelatie familiala poate avea o tema legata de:  

divort, despartire, abuz emotional, violenta, secrete sau juraminte de familie, neimplinire conjugala,  imposibilitatea de a concepe un copil, moartea timpurie a parintilor sau bunicilor, pierderea subită a partenerului de viata, membri abuzati, exclusi sau dezmosteniti din familie, prejudicii aduse prin santaj sau comportament imoral, copii care au murit la nastere, avortati sau dati spre adoptie; alcoolism, relatii distante sau intrerupte cu copiii, faliment, tentativa de suicid, stres post-traumatic dupa doliu, boala, crima, razboi, experiente dramatice traite in strainatate, inchisoare sau intr-o institutie de boli mintale etc

Cum se lucreaza in grup metoda constelatiei familiale?

Clientul isi expune tema de lucru si isi va alege reprezentanti din cerc, oferindu-le diferite roluri (spre expl.  rol de „tata”, „mama”, „bunica”). In functie de cum sunt pozitionati si de miscarile sufletului  se obtine un tablou al problemei si se contureaza astfel o imagine evidenta in spatiu ce poarta numele de „constelatie”.

 

Persoanele care vin in grup, dar care nu doresc sa-si lucreze o constelatie vor avea un rol important in cercul de sustinere de pe margine, participand subtil la un proces frumos de vindecare personala. Se pot regasi in anumite secvente dintr-o constelatie prin trairi intense si constientizari referitoare la istoria personala.

Miscarile reprezentantilor in constelatie fac parte din campul generat de inconstientul individual si familial al clientului, numit si „camp morfogenetic” (Ruppert Sheldrake).

In constelatie lucram cu campul morfogenetic sau denumirea data pentru forma oricarui sistem viu din natura. In interiorul oricarui camp morfogenetic orice lipsa din sistem are tendinta de a se reface in mod identic. Astfel ca daca lipseste o parte dintr-un organism, la nivel fizic apare acea lipsa, dar la nivel energetic imaginea arata ca fiind intreg.

Constelatiile familiale nu reprezinta un curs de predare sau prezentare, nu se fac initieri energetice sau transfer de bioenergie.

Cine poate participa?

Orice adult care doreste sa obtina clarificare, constientizare si rezolvarea unei situatii generatoare de stres.

Care sunt beneficiile participarii la grup?

Grupul ofera confidentialitate, compasiune si respect pentru destinul nostru si al stramosilor, iar suportul emotional oferit permite fiecarui participant iesirea din  drama personala.

Se spune ca o constelatie familiala este precum o constelatie stelara.

Atunci cand un membru este exclus din sistemul familial, din generaţia urmatoare un alt membru ii va repeta o parte din destin, avand un scenariu de viata identic.

Cand apare o vindecare in urma unei constelatii personale, se spune ca 7 generatii anterioare si 7 generatii viitoare beneficiaza de acest proces.

Cum se desfasoara si care sunt miscarile fine ale sufletului intr-o constelatie?  

Te invit sa afli aceste aspecte si altele pe parcursul unui workshop de autocunoastere personala prin metoda Constelatiilor Familiale.

Psihoterapeut FLORENTINA BOCAI

Viata ta e calatoria ta!

Haideti sa facem un exercitiu de imaginatie! Haideti sa indraznim sa aruncam o privire mai atenta la ceea ce traim si sa …

Psihoterapia e calea catre tine insuti !

Ce este psihoterapia ? Cand in viata personala apare disconfortul, traim de cele mei multe ori, stari de confuzie si blocaj …

Fii observatorul gandurilor tale !

CUM  NE OBSERVAM GANDIREA ? Cel mai important lucru pe care il putem  face cand suntem intr-o situatie de discomfort, …