Cum se poate vindeca trauma de pierdere?

 Sunt persoane care se intreaba : ,, ce rost sa mai plangi daca o persoana oricum nu poate fi adusa inapoi? ,,

Suferinta este inevitabila in situatia de pierdere, e ca si cum totul se opreste in loc, apare neincrederea in a merge mai departe.

Travaliul de doliu este un proces emotional in etape prin care trece o persoana  dupa pierderea cuiva drag.

In functie de gradul de atasament fata de acea persoana, sentimentele investite si amintirile vei procesa durerea in felul tau. De cele mai multe ori vei avea nevoie e sa fii ajutat sa-ti recapeti increderea  si bucuria de a da un nou sens vietii tale.

Uneori durerea pierdeii in anumite situatii nu poate fi vindecata complet, rolul terapiei este acela de a oferi ajutor pentru o gestionare mai buna a emotiilor si gandurilor legate de acest eveniment nefericit. De cele mai multe ori, vei considera ca amintirea persoanei dragi este cea care o face sa traiasca in continuare. In realitate, o astfel de idee este motivata de faptul ca, odata de se formeaza un atasament, acesta nu va putea fi anulat cu usurinta. Toate pierderile lasa cicatrici emotionale.

In procesul de negare a pierderii, de tranzitie de la suferinta  la viata normala, cel mai important proces este trairea doliului, felul in care iti vei lua ramas-bun de la vechea stare. 

Nu exista reguli fixe pentru durere

Suferi putin sau mult, durerea poate fi vizibila sau ascunsa, acceptata sau negata, nu exista o regula pentru cat si cum sa-ti traiesti durerea.

Uneori putem lua in calcul o perioada de doua saptamani inainte de a pune un diagnostic de depresie post-parttum. Alteori putem lasa un interval de trei sau chiar patru saptamani pentru acomodare cu pierderea, astfel incat starile asociate sa fie cat mai bine definite. 

Citeste mai mult aici.

Este important sa intelegi inca de la inceput ca suferinta ta face parte din viata si nu trebuie sa o eviti. Poti simti furia, frica, vina sau pur si simplu poti ramane blocat in durere. Pentru a face fata, trebuie doar sa inveti sa cum sa o gestionezi pentru a putea merge mai departe. Suferinta poate fi prelungita evitand-o sau incercand sa o ignori, dar nu poate fi accelerata, astfel incat sa depasesti mai rapid momentul.

Ce este doliul?

Doliul este procesul universal al creierului care genereaza schimbare si recuperare. Pentru a putea functiona cat mai bine si pentru a trai normal, creierul se concentreaza pe constiinta. Constiinta este locul in care creierul gestioneaza conflictele, aventurile si suferintele vietii. Chiar si ideea ca actiunile moleculare si microtransmitatoare ale creierului sunt cele care determinat comportamente, este gresita. Aceste procese sunt doar mecanisme cerebrale si nu reprezinta in totalitate comportamentul uman. Aceste teorii nefondate, sunt de cele mai multe ori acceptate ca fapte. Daca incerci sa maschezi toate sentimentele de tristete,  decizia nu este una sanatoasa, pe cand a tine doliu inseamna trairea tuturor emotiilor coplesitoare si mai apoi eliberarea durerii. 

Conflictul si suferinta umana functioneaza la un nivel mult mai inalt, la nivelul constiintei.

Cum functioneaza constiinta de sine ?

Constiintata de sine este organizata ca o piesa in teatrul creierului, fiind compusa din personaje, relatiile intre ele, scenarii, comploturi si povesti. Doliul este procesul prin care creierul se repara la nivel de constiinta si este modul in care te poti vindeca de o trauma. Constiinta este centrul vindecarii in psihoterapie si iti permite sa te recuperezi dupa trauma de doliu.

Viata ta se bazeaza pe atasamentul tau investit in experientele tale emotionale, durabilitatea experientelor fiind cea care asigura mentinerea legaturilor. Daca sentimentele au fost foarte intense, va fi dificil de acceptat despartirea de o persoana draga.  

Atunci cand esti foarte atasat emotional, teama de a pierde o persoana draga este si mai mare.

In cazul in care pierzi atasamentul, legatura cu o persoana pe care il considerai esentiala in viata ta, vei trai ceea ce se numeste trauma de pierdere. 

Cauze care pot determina trauma de pierdere:

–          Moartea unuia dintre parinti

–          Moartea unui copil sau a unui frate

–          Moartea unui partener

–          Moartea unui prieteni

–          Pierderea unui parinte prin divort sau despartire

–          Pierderea parintilor prin adoptie

–          Pierderea partenerului prin divort sau despartire

Este posibila depasirea completa a traumei de pierdere?

Nu poti readuce persoana disparuta in viata ta, insa in fiecare caz, trauma de pierdere poate fi vindecata.

Travaliul de doliul este sansa ta de a te reorienta si de a te adapta la alte conditii, inseamna recunoastere si acceptare, dar si constientizarea faptului ca tot ceea ce a trecut nu mai poate fi adus inapoi.

Printr-un doliu sanatos pot fi prelucrate inclusiv sentimentele de rusine si vina. Un doliu vindecat poate da libertatea unor noi atasamente sanatoase. Atunci cand treci prin trauma de doliu sa apelezi la ajutorul ajutor specializat, pentru a trece mai usor prin starile asociate doliului si pentru a-ti recupera starea de bine.

 

Abonează-te la Newsletter

Vei primi solutii la probleme reale: anxietate-depresie

Psihoterapeut Florentina Bocai - citește mai multe despre cine sunt eu

Share on facebook
Share on email
Share on whatsapp
Share on linkedin

Cum sa recastigi increderea in tine dupa o trauma de pierdere

Programează-te la terapie
Ți-ar putea plăcea și...